سیستم عامل اندروید

امروزه اندروید (Android) برای هر کسی که از گوشی موبایل استفاده می­ کند نامی شناخته شده است. امکان ندارد که از گوشی های هوشمند استفاده کنید و با سیستم عامل اندروید آشنا نباشید. در این مقاله قصد داریم شما را بیشتر با این سیستم عامل و قابلیت های مختلف آن آشنا کنیم. اگر به دنیای تکنولوژی علاقه دارید، این مطلب را از دست ندهید!

تاسیس شرکت اندروید

اندروید

می­ شود تأسیس شرکت اندروید را نقطه آغاز سیستم‌عامل اندروید به‌حساب آورد. این شرکت سال 2003 در پالوآلتوی ایالت کالیفرنیا واقع در آمریکا شروع به کار کرد. کار شرکت اندروید در ابتدا توسعه نرم ­افزار برای گوشی­ های موبایل بود. در سال 2005 گوگل، غول دنیای تکنولوژی، این شرکت را خریداری کرد. اندی رابین، مدیرعامل اجرایی شرکت، پس از آن مسئولیت پروژۀ بزرگ گوگل یعنی سیستم‌عامل اندروید را عهده ­دار شد. تیمی که تحت مدیریت او فعالیت داشت تا سال 2007 به تلاش خود ادامه دادند. نیمۀ دوم همان سال، بحث اتحادیه گوشی باز در نشست خبری گوگل مطرح شد. شرکت­ های زیادی که در زمینه تولید نرم افزار یا گوشی موبایل فعالیت داشتند از طرح گوگل استقبال کردند و به آن پیوستند.

مدت زیادی از تشکیل اتحادیه نگذشته بود که در سال 2008 گوگل اولین نسخه از سیستم‌عامل اندروید را منتشر کرد. اساس این سیستم ­عامل جدید بر پایه هستۀ لینوکس بود. نخستین گوشی موبایلی که از سیستم‌عامل اندروید پشتیبانی می­ کرد توسط شرکت HTC تولید شد. در این گوشی بسیاری از امکانات اندروید که امروزه کاربران از آن استفاده می­ کنند وجود نداشت. جالب است بدانید این گوشی حتی از یک صفحه‌کلید فیزیکی به‌جای لمسی استفاده می ­کرد! بعدها اما به روز رسانی­ های متعدد شرکت گوگل برای این سیستم ­عامل به‌قدری خوب عمل کرد که Android توانست توجه کاربران را جلب کند و آنها را متقاعد سازد که از گوشی­ های مبتنی بر اندروید استفاده کنند.

نسخه های مختلف

Android OS

از سال 2008 تابه‌حال نسخه­ های متعددی برای سیستم‌عامل اندروید یا Android OS منتشر شده است. کاربران اندروید هر چند وقت یکبار سیستم­ عامل گوشی خود را به­ روز می­ کنند تا از امکانات جدید Android OS بهره ببرند. در این بخش می­ خواهیم به شکل خلاصه مروری داشته باشیم بر روی ورژن ­های مختلف اندروید و کمی در مورد امکانات هرکدام بخوانیم.

سیاستی که گوگل برای عرضه نسخه ­های جدید Android در نظر گرفت این بود که برای هر نسخه نام یک نوع خوراکی را انتخاب کند تا هم برای کاربران جذاب باشد و هم در حافظه افراد باقی بماند. ولی از سال 2019 گوگل سیاست خود را عوض کرد و هم اکنون نسخه‌های جدید با اعداد و حروف نمایش داده می­ شوند.

نسخه آلفا

همان نسخۀ اولیه ­ای بود که در گوشی اچ ­تی­ سی به کار رفت. اگر حالا به این نسخه نگاه کنیم امکانات آن در مقایسه با نسخه­ های بعدی بسیار محدود است و به چشم نمی­ آید. ولی در آن زمان داشتن این ویژگی­ ها در جذب کاربران بسیار مؤثر بود. در نسخه آلفا شما می­ توانستید از دوربین استفاده کنید اما تغییر وضوح دوربین و تنظیم کیفیت امکان‌پذیر نبود. همگام‌سازی Gmail با برنامه مخصوص Gmail، همگام‌سازی مخاطبین، امکان استفاده از Google Maps و GPS، پیامک فوری، پیامک چندرسانه‌ای، دسترسی به WiFi، بلوتوث و... از ویژگی­ های موجود در این نسخه بودند.

نسخه 1.1

این نسخه ویژگی­ های چندانی به سیستم‌عامل اندروید اضافه نمی­ کرد و هدف توسعه دهندگان از ارائه آن بیشتر بهینه ­سازی و بهبود کیفیت بود.

اندروید 1.5 یا Cupcake

یک پیشرفت بسیار بزرگ در Android انتشار نسخه 1.5 یا کیک فنجانی بود. صفحه‌کلید لمسی در گوشی­ های اندروید در این نسخه بود که معرفی شد و رواج پیدا کرد. گزینه چرخش خودکار صفحه، پشتیبانی از ویجت­ ها، بارگذاری فیلم در YouTube و... از جمله امکانات پیشرفت ه­ای بودند که با عرضۀ این نسخه به اندروید اضافه شدند.

نسخه 1.6 تا 2.3

این نسخه‌ها در فاصله بین سال­های 2009 تا 2010 توسط گوگل عرضه شدند. در این بازۀ زمانی کاربران شاهد تغییرات بسیاری بودند. از بزرگ‌نمایی دوربین و تغییر جلوه عکس‌ها گرفته تا بهبود نقشه ­های گوگل و بهینه‌سازی عملکرد. پشتیبانی از Adobe Flash و قابلیت اتصال USB در این نسخه­ ها بود که اضافه شد. همچنین کاربران می­ توانستند گوشی ­هایی با نمایشگرهای کیفیت بالا در ابعاد چهار اینچ داشته باشند. سرعت صفحه‌کلید لمسی افزایش پیدا کرد و امنیت نیز با رمزگذاری­ های متعدد بالا رفت.

اندروید 3 تا 5

اتفاقات مثبت بسیاری در این نسخه ­ها رقم خورد و ویژگی­ های بسیاری به گوشی­ های هوشمند اضافه شدند. این امکانات جدید آن‌قدر زیاد هستند که انتخاب کردن مهم ­ترین آنها هم کار وقت‌گیری است چه برسد به اینکه بخواهیم همۀ آنها را شرح بدهیم. رابط کاربری یا UI اندروید بین سال 2011 تا 2014 بهبود چشمگیری پیدا کرد. اتصال لوازم جانبی با استفاده از قابلیت OTG وارد مرحله جدیدی شد. آن دسته از کاربران که به بازی­ های موبایل علاقه­ مند بودند حالا دیگر می­ توانستند از گیم پد روی گوشی­ های خود استفاده کنند. قفل تشخیص چهره، بهبود عملکرد مرورگرهای وب، افزودن کلید میان‌بر برای اسکرین ­شات از صفحات، پشتیبانی از اینترنت پرسرعت نسل چهارم و مدیریت دو سیم­کارت فعال تنها بخش بسیار کوچکی از امکانات افزوده شده به Android OS هستند. از طرفی مسئلۀ باتری گوشی و افزایش طول عمر آن که دغدغۀ بسیاری از افراد بود با افزودن گزینه Power Saver حل شد.

اندورید 6 تا 11

کم­ کم داریم به زمان حال نزدیک می­ شویم. مدت زیادی از عمر اندروید 6 نمی­ گذرد اما تحولات دنیای تکنولوژی به‌قدری زیاد بوده­ اند که این نسخه دیگر خیلی قدیمی به نظر می­ رسد. بسیاری از شرکت­ های بزرگ نرم ­افزاری اعلام کرده ­اند که دیگر از نسخه­ های چهارم به بعد Android OS پشتیبانی نمی­ کنند. همین موضوع می­تواند نشان‌دهندۀ این باشد که به­ زودی زنگ بازنشستگی برای نسخه 6 نیز به صدا در خواهد آمد. کاربران اندروید خواسته یا ناخواسته باید به نسخه های جدیدتر مراجعه کنند. به‌هرحال قبل از آنکه بخواهیم این نسخه ­ها را به فراموشی بسپاریم خوب است به امکانات موجود در آنها نگاهی بیندازیم.

مجوز اپلیکیشن ­های اندروید چیزی بود که حساسیت زیادی بین کاربران ایجاد کرد. شرکت گوگل به همین خاطر و برای احترام به حریم خصوصی کاربران از نسخه 6 به بعد امکان مدیریت مجوزها را فراهم کرد. بک‌آپ‌گیری خودکار و سنسور تشخیص اثر انگشت از دیگر قابلیت­ های این نسخه بودند. علاوه‌برآن در نسخه هفتم شاهد بهبود پشتیبانی از زبان برنامه‌نویسی جاوا بودیم. به قسمت گفتگوها ایموجی ­های جدیدی افزوده شد، تم تیره و استفادۀ بهینه از داده ­های اینترنت امکانات دیگری بودند که در این نسخه به چشم می­خوردند.

سال 2020 با انتشار نسخه Android 11 فیلمبرداری با روزلوشن 4K و 8K امکانپذیر شد. به­دنبال آن گوگل محدودیت 4 گیگابایت حافظه برای فیلمبرداری را برداشت تا کاربران تجربه بهتری برای فیلمبرداری داشته باشند. اشتراک­ گذاری محتوا بدون نیاز به اسکرین ­شات و تکمیل خودکار صفحه ­کلید از دیگر امکانات این نسخه است.

Android 12

آخرین نسخۀ اندروید منتشر شده توسط شرکت گوگل است. در حال حاضر مدت زیادی از انتشار آن نمی­گذرد و اطلاعات تکمیلی در مورد آن را می­توانید در سایت رسمی اندروید دنبال کنید.

کاربردهای سیستم عامل اندروید

سیستم عامل اندروید

بیشتر کاربردهای سیستم‌عامل اندروید را باید در نسخه ­های مختلف آن دنبال کنید. Android صرفا یک سیستم­ عامل موبایل نیست. قابلیت ­های گستردۀ آن نشان داد که توانایی این را دارد که روی دیگر دستگاه ­ها نیز مورد استفاده قرار بگیرد. تلویزیون­ ها، تبلت­ ها و ساعت­ های هوشمند بسیاری هستند که اندروید را به­ عنوان سیستم ­عامل اصلی خود انتخاب کرده ­اند.

با کمک سیستم‌عامل اندروید می­توانید برنامه ­های مختلفی را روی تلویزیون خود اجرا کنید یا حتی بازی­ های اندرویدی را در صفحه­ نمایش بزرگ‌تر تجربه کنید. ساعت­ های هوشمند توانایی این را دارند که فایل ­های صوتی و تصویری را پخش کنند یا موقعیت جغرافیایی شما را نشان دهند. به‌خصوص برای ورزشکارانی که می­ خواهند وضعیت سلامتی خود را ارزیابی کنند این ساعت­ ها یک وسیلۀ بسیار کاربردی به شمار می ­رود. شما با استفاده از این ساعت­ ها یک گزارش کامل از ضربان قلب، میزان کالری مصرفی و حتی فشار خون در اختیار خواهید داشت.

میزان محبوبیت

باتوجه‌به همه ­گیر شدن استفاده از گوشی ­های هوشمند شاید صحبت‌کردن از میزان محبوبیت Android چندان ضروری به نظر نرسد؛ با این‌ وجود باید توجه داشته باشیم که بازار گوشی­ های هوشمند تنها در اختیار اندروید نیست. یک رقیب بزرگ محصول شرکت گوگل، سیستم ­عامل iOS است. iOS بیشتر در گوشی های ساخت شرکت اپل مورداستفاده قرار می­ گیرد. در دنیای تکنولوژی، بسیاری از کاربران این دو سیستم ­عامل را با یکدیگر مقایسه می­ کنند.

اگر صرفا فاکتور تعداد کاربران را در نظر بگیریم حدود 75 درصد کاربران از گوشی ­های اندروید استفاده می ­کنند و فقط 25 درصد گوشی­ های آیفون را ترجیح داده ­اند. پس حداقل از نظر کمیت می­ توان گفت اندروید جایگاه مستحکم ­تری دارد. در صورتی­ که دقیق ­تر به قضایا نگاه کنیم قیمت بالای محصولات اپل و همچنین قوانین خاص آن، دو عاملی هستند که سبب می­ شوند گوشی­های iOS فقط توسط گروهی خاص مورد استفاده قرار بگیرد.

با یک نگاه به گذشته، جایگاه اندروید همان جایگاهی است که قبلاً گوشی ­های جاوا در دنیا به آن رسیده بودند. و همین نکته به ما این اطمینان را می‌دهد که با یک بازار بزرگ رو به­ رو هستیم. آیندۀ روشنی می­توان برای این سیستم­ عامل متصور بود. شرکت گوگل، اندروید استودیو را برای راحتی کار توسعه دهندگان منتشر کرده است تا با کمک آن نرم ­افزارهای اندروید تولید کنند. این محیط تنها جایی نیست که با آن اپلیکیشن Android ساخته می ­شود. به‌عنوان‌مثال زبان برنامه‌نویسی پایتون با داشتن کتابخانه ­های متعدد امکان توسعه این نوع نرم ­افزار را به شما می­دهد. یا مثلاً فریم­ ورک­های جاوا مثل React Native نیز ابزارهای قدرتمندی برای این کار دارد.

اگر شما نیز به این نتیجه رسیده ­اید که برای پیشرفت کسب‌وکارتان داشتن اپلیکیشن اندروید ضروری است با گروه شاخه تماس بگیرید. تیم ما آماده است تا در این راستا به شما کمک کند. بخش مشاوره پاسخگوی سؤالات شما در رابطه ‌با جزئیات کار است.