با گسترش استفاده از خدمات اینترنتی، سایت ها و اپلیکیشن های بسیاری به وجود آمده اند که با قابلیت های متعدد خود جهت انجام امور مختلف به کاربران کمک می کنند. یکی از ابزارهایی که باعث می شود چنین قابلیت هایی در این سایت ها و اپلیکیشن ها قابل پیاده سازی باشد، Angular Framework است.
در این مقاله قصد داریم نگاهی کوتاه به ویژگی ها، مزایا و نسخه های متعدد Angular داشته باشیم و نقش این فریم ورک در برنامه نویسی را به شما نشان دهیم. با ما همراه باشید.
Angular فریم ورکی ساختاری است برای وب اپلیکیشن های پویا. از نوع فریم ورک های متن باز (open source) تحت وب به حساب می آید و بر پایه JavaScript ایجاد شده است. Angular Framework از تمامی نسخه های HTML پشتیبانی می کند و به شما این امکان را می دهد که سینتکس های HTML را به گونه ای گسترش دهید تا جزئیات وب اپلیکیشن ها به وضوح بیان شود.
برای طراحی سایت شما می توانید روش خاص خود را در پیش بگیرید. در واقع Angular طوری طراحی شده که برای ایجاد برنامه تک صفحه ای وب، مرورگر صرف نظر از اندازۀ آن صفحه، آن را بارگذاری خواهد کرد. از طرف دیگر، محتواهای اضافی موجود در صورت نیاز در برنامه لود می شوند.
از آنجا که هسته اصلی Angular با جاوا اسکریپت ایجاد شده برای ایجاد محتویات فریم ورک از زبان جاوا اسکریپت استفاده می شود. در نتیجه اگر با JavaScript آشنا باشید یادگیری انگولار برای شما راحت تر خواهد شد. با امکاناتی که Angular در اختیار شما می گذارد در زمان نیز صرفه جویی می شود چرا که اگر بخواهید خودتان همه چیز را به صورت دستی اجرا کنید باعث اتلاف وقت خواهد بود.
Angular از سه بخش کلی تشکیل می شود که عبارتند از: ng-app، ng-model و ng-bind. در بخش ng-app دستور شروع یک برنامه انگولار جی اس درون HTML تعریف می شود. قسمت ng-model جایی است که مقادیر کنترل HTML به برنامه انگولار جی اس بایند می شوند. در نهایت آنچه در بخش ng-bind رخ می دهد این است که مقادیر از یک برنامه انگولار جی اس به ویوهای HTML بایند می شوند.
ابتدا نامگذاری Angular بر اساس فریم ورک قبلی یعنی AngularJS انجام شد. اما از آنجا که این کار موجب ابهام و سردرگمی برنامه نویسان و توسعه دهندگان را فراهم آورد، تیم انگولار نام فریم ورک قبلی را انگولار جی اس و فریم ورک جدید را انگولار تعریف کرد. در حال حاضر نسخه های 2، 4، 5، 6 و 12 همگی از زیر مجموعه های فریم ورک انگولار (بدون جی اس) هستند.
در این نسخه تغییرات زیادی صورت گرفت به شکلی که دیگر مفاهیم فریم ورک قبلی معنایی پیدا نمی کردند. نسخه دوم در سال 2014 رونمایی شد و نسخۀ بتای آن سال 2015 در اختیار برنامه نویسان قرار گرفت. سپتامبر 2016 نسخه نهایی و اصلی Angular 2 منتشر شد.
در دسامبر سال 2016 نسخه چهارم فریم ورک Angular شروع به کار کرد؛ بدون آنکه نسخه 3 به انتشار عمومی رسیده باشد. دلیل عدم انتشار اما این بود که بخش مسیردهی (Router) در نسخه سوم دچار عدم هماهنگی شد. در این بین نسخه ای تحت عنوان 4.3 نیز معرفی شد که تغییراتی جزئی در آن صورت گرفته بود.
در این نسخه که سال 2017 ارائه شد تغییراتی صورت گرفت که باعث بهینه شدن کدها و ارتباط بهتر فریم ورک Angular با متریال شد.
نسخه ششم تغییراتی جزئی نسبت به نسخه 5 داشت و توسعه دهندگان در آن از نسخه 6 پلاگین RxJS استفاده کرده بودند. در انگولار 6 همچنین مفهومی جدید تحت عنوان Angular Element معرفی شد. این مفهوم قابلیتی را برای نرم افزار ایجاد می کرد که قالب HTML یک کامپوننت نه تنها در یک پروژه انگولار که حتی در باقی پروژه ها نیز قابل استفاده باشد.
آخرین نسخه ای که در حال حاضر توسط تیم توسعه دهندگان Angular Framework منتشر شده و توسط برنامه نویسان استفاده می شود نسخه 12.1.4 است. این نسخه در 28 جولای 2021 به یک حالت پایدار رسید. شما برای کسب اطلاعات بیشتر راجع به آخرین نسخه می توانید به سایت رسمی Angular مراجعه کنید.
برنامه نویسی Angular بر این پایه شکل گرفت که برای ساخت رابط کاربری (UI) و ترکیب اجزای یک نرم افزار کدهای اعلانی بهتر از کدهای دستوری عمل می کنند؛ حتی با اینکه کدهای دستوری برای بیان منطق کسب و کار خیلی عالی هستند.
وقتی دستکاری DOM را از منطق برنامه جدا می کنیم به طرز چشمگیری قابلیت تست کردن کد بالا می رود. این نکته از آنجا اهمیت پیدا می کند که در برنامه نویسی، تست یک نرم افزار به اندازه نوشتن کد آن اهمیت دارد.
در ساختار Angular با جداسازی قسمت سمت سرویس گیرنده و سمت سرور در یک نرم افزار، به مزیت های دست پیدا خواهید کرد. با این کار توسعه نرم افزار به صورت موازی پیش می رود و امکان استفاده مجدد به هر دو طرف می دهد.
مزایایی که یک فریم ورک دارد شاید مهم ترین دلیلی است که یک توسعه دهنده وب را مجاب می کند تا از آن استفاده کند. فریم ورک Angular نیز از این قاعده مستثنی نیست. در ادامه برترین مزیت های انگولار را خواهید خواند.
انگولار یک فریم ورک مولتی پلتفرم است و با کمک آن می توان برای دسکتاپ، موبایل و وب کار طراحی را انجام داد. در کنار این ها قالب های متعددی که در اختیار شما قرار می دهد این امکان را فراهم می سازد که پروژه خود را از لحاظ ظاهر و زیبایی بصری نیز به گونه دلخواه در آورید.
پشتیبانی از سوی شرکت بزرگ گوگل مزیت دیگری است که باعث می شود بتوانید از لحاظ امنیت و قابل اعتماد بودن با خیال راحت از Angular Framework استفاده کنید.
قابلیت دیگری که به چشم می آید وجود دستوراتی برای بارگیری داده های خارجی با قابلیت داشتن توابع Ajax است؛ به این ترتیب می توانید به راحتی داکیومنت های Ajax را بازگذاری کنید.
برنامه های مدرن JavaScript از روش خاصی برای برنامه نویسی استفاده می کنند که با عنوان MVC شناخته می شوند. در معماری MVC داده ها به عنوان مدل شناخته می شوند و اطلاعاتی که نیاز داریم ممکن است از یک ساختار داده ای خارجی یا داکیومنت جیسون خارجی یا یک پایگاه داده به دست آمده باشد. در انگولار شما می توانید با به کار گیری این روش اهداف خود را پیش ببرید چرا که این فریم ورک در تمام نرم افزارهایی که از MVC پشتیبانی میکنند، کار میکند.
از مزایای دیگر انگولار می توان به فیلترینگ اشاره کرد. با استفاده از این مزیت می توان با روشی به خصوص داده ها را ساماندهی کرد یا آنها را با عناصر فرم تغییر داد. وجود ماژول ها از سوی دیگر به شما اجازه می دهد به جای ایجاد یک داکیومنت جاوا اسکریپت حجیم قابلیت ها را به ماژول ها تجزیه کنید. ماژول ها راحت تر از کدهای برنامه حفاظت می کنند.
در دنیای وب هر ابزاری مزایا و معایب خود را دارد و این توسعه دهنده یک برنامه است که تصمیم می گیرد از کدام جهت پیشبرد پروژه خود بهره بگیرد. با بررسی فریم ورک های متعدد در برنامه نویسی تحت وب و مقایسه آنها با یکدیگر است که می توانید انتخاب کنید کدامیک بهتر از دیگری است و آموزش های مرتبط با آن را دنبال کنید.