توسعهدهندگان ابزارها و وسیلههای متعددی برای کدنویسی در اختیار دارند. برخی از این ابزارها صرفاً برای یک زبان برنامهنویسی خاص کاربرد دارند و برخی دیگر عمومیتر هستند. ویرایشگر کد Visual Studio Code که به اختصار VS Code نیز نامیده می شود یکی از این ابزارها است. صرف نظر از اینکه شما به کدام زبان برنامهنویسی علاقه دارید، ویژوال استودیو کد باقابلیتهای متعدد خود میتواند به شما کمک کند.
Visual Studio Code یکی از محصولات شرکت بزرگ مایکروسافت است. نام این کد ادیتور بهخوبی این مسئله را آشکار میکند. با این وجود نباید تصور کنید که VS Code با ویژوال استودیو یکی است. IDE قدرتمند مایکروسافت تحت عنوان Visual Studio امکانات بسیاری را در خود جایداده است که همگی برای برنامهنویسی لازم و ضروری هستند.
زمان چندان زیادی از عرضۀ این کد ادیتور نمیگذرد. Visual Studio Code سال 2015 بود که در کنفرانسی توسط مایکروسافت معرفی شد. اما در همین مدت توانست بهقدری خوب عمل کند که حالا بهعنوان یکی از سه ویرایشگر کد برتر در دنیا شناخته میشود. ادیتور VS Code که به صورت متن باز نوشته شده است هم اکنون برای سیستمعاملهای ویندوز، لینوکس و مک در دسترس است. قابلیت چندسکویی یا Cross Platform ویژوال استودیو کد یکی از دلایلی است که باعث شده در بین کاربران محبوب شود. با کمک این ویژگی شما یکبار کد مینویسید و چند خروجی برای پلتفرمهای مختلف میگیرید.
کمپانی مایکروسافت برخلاف رویه معمول خود، این نرمافزار را بهصورت رایگان در اختیار عموم گذاشت. به همین خاطر کاربران بسیاری جذب آن شدند چرا که دیگر نیازی به تهیه لایسنس و پرداخت هزینۀ بالا برای استفاده از این کد ادیتور نداشتند. برای توسعه دهندگان ایرانی نیز این موضوع یک پوینت مثبت است. با اینکه نرمافزارها در ایران غالباً بهصورت کرکی استفاده میشوند اما شیوههای پیچیده نصب کرک و قفلهای نرمافزاری حاصلی جز اتلاف وقت ندارند.
از تفاوت ویژوال استودیو با Visual Studio Code گفتیم اما به جزئیات آن اشارهای نکردیم. در اینجا از وجه تمایز یک IDE با ویرایشگر کد میگوییم و اینکه هرکدام از این دو چه مشخصات خاصی دارند.
محیط توسعۀ یکپارچه یا همان IDE نرمافزاری است که امکانات زیادی برای کدنویسی دارد. ویرایشگر کد نیز یکی از این امکانات است. در حقیقت IDE علاوه بر سایر ابزارها، کد ادیتور را هم بهعنوان یک زیرمجموعه در اختیار دارد. اما برای نرمافزار Code Editor قضیه به شکل دیگری است. این نوع نرمافزارها امکانات کمتری در برابر IDEها دارند. با این وجود مزایایی در آنها هست که برنامهنویسان را به استفاده از ویرایشگر کد تشویق میکند.
اغلب IDEها صرفاً برای یک زبان خاص طراحی شدهاند. به عنوان مثال شما نمیتوانید یک IDE داشته باشید که در آن هم طراحی وب انجام شود، هم برنامهنویسی اندروید، هم جاوا و هم iOS. در عوض ویرایشگر کد بهگونهای طراحی شده که امکان برنامهنویسی برای چندین زبان مختلف را برای شما فراهم میکند.
IDEها برنامههای سنگینی هستند که حجم زیادی اشغال میکنند. در نقطۀ مقابل آنها کد ادیتورها معمولاً حجم بسیار کمی دارند. به این مسئله این مورد را هم بیفزایید که IDEها اغلب نرمافزارهای پولی هستند در حالی که Code Editorها اکثر مواقع رایگان هستند. تمامی این موارد تنها بخش کوچکی از تفاوت میان این دو را شرح میدهد. اگر بخواهیم بیشتر وارد جزئیات شویم مسائل بیشتری را میشود مطرح کرد.
حالا که در مورد Visual Studio Code تا حدودی اطلاعات به دست آوردهایم بهتر است سری به محیط این نرمافزار بزنیم.
محیط VS Code مثل IDE شلوغ و پیچیده نیست. سادگی یکی از ویژگیهای اصلی وی اس کد به شمار میآید. در بالای صفحه به چند گزینۀ معمول برخورد خواهید کرد که کد ادیتورهای دیگر نیز آنها را دارند. مواردی مثل: File که این امکان را به شما میدهد تا فایلی را ایجاد یا انتخاب کنید. یا Edit که ویرایش را ممکن میسازد. گزینههایی دیگری نیز مانند Run برای اجرای کدها یا View برای تغییرات حالت ظاهری وجود دارند که کاربرد آنها مشخص است. بهغیراز این گزینهها یک سری تب ها هم در سمت چپ به چشم میخورند که بسیار کاربردی هستند.
همانطور که از اسمش پیداست کار واکاوی و جستجو را انجام میدهد. شما میتوانید در بین فایلهای یک پروژه جستجو کرده و اصلاحاتی را که لازم میدانید انجام دهید.
با اینکه اسم آن هم معنی مورد بالا است اما عملکرد متفاوتی دارد. با کمک این گزینه شما قادر هستید عبارات درون یک فایل را جستجو کنید.
اگر بخواهید از راه دور کار کدنویسی یک پروژه را انجام دهید این تب به شما کمک میکند. در این قسمت امکان این وجود دارد که پروژه را به برنامهای مثل Git متصل کرد.
تفاوتی با گزینۀ Run در گزینههای بالای صفحه ندارد. با کلیک بر روی این مورد کدهای نوشته شده اجرا میشود. عملیات خطایابی (Debug) نیز در همین قسمت صورت میگیرد.
در این بخش یکی از بهترین ویژگیهای Visual Studio Code خودش را نشان می دهد. افزونههای وی اس کد نقطه قوت بزرگ این نرمافزار به شمار میروند. با کمک Extentionها شما میتوانید قابلیتهای اضافهای به محیط سادۀ وی اس کد اضافه کنید. این قابلیتها بعضاً همان چیزهایی هستند که در یک IDE هم وجود دارند.
در اینجا میتوانید حساب کاربری ایجاد یا آن را مدیریت کنید.
بخش تنظیمات به شما اجازه میدهد تا تمامی تنظیمات مربوط به محیط ادیتور Visual Studio Code را تغییر داده و ویرایش کنید.
گفتیم که افزونهها یکی از نقاط قوت ویژوال استودیو کد به شمار میروند. در خصوص IDEها گفتیم که ویرایشگر کد یک بخش از این نرمافزارها را تشکیل میدهد. ابزار دیگری در IDEها وجود دارد دیباگر یا ابزار خطایابی است که کدهای اشتباه را به شما نشان میدهد. برای داشتن چنین امکاناتی در ادیتور ویژوال استودیو کد شما نیاز دارید که افزونههایی را نصب کنید.
در حال حاضر VS Code قادر است کدهای PHP، جاوا، جاوا اسکریپت، XML، پایتون، HTML و ده ها زبان دیگر را اجرا کند. برای هرکدام از این زبانهای برنامهنویسی ده ها افزونه موجود است تا روند توسعه را بهبود ببخشد. مواردی مثل خطایابی، درج تمهای رنگی که کمک میکنند تا خطوط کد خواناتر خوانده شود با نصب این افزونهها قابل انجام هستند. و این تنها گوشهای از تواناییهای Extentionهای وی اس کد است.
برای نصب VS Code نیاز به سیستم قوی ندارید. حداقل سیستم مورد نیاز این نرمافزار آنقدر پایین است که کامپیوترهای قدیمی هم قادر به اجرای آن هستند. Visual Studio Code حتی فضای زیادی از هارد را هم اشغال نمیکند و برنامۀ بسیار سبکی است. حافظۀ رم 1 گیگابایت، یک CPU دو هستهای، کارت گرافیک با رزولوشن 720x1280 و 250 مگابایت فضای خالی هارد تنها چیزهایی هستند که برای اجرای وی اس کد نیاز دارید. برای دریافت فایل نصبی VS Code کافی است به سایت رسمی این نرمافزار سر بزنید و مطابق با سیستم عاملی که دارید فایل مورد نظر را دانلود کنید.